Fiziksel Aktivite Liderlik Programının Son Ayağı Gaziantep'te Gerçekleşti
İlki Ankara'da yapılmış olan "Fiziksel Aktivite Uygunluk Karnesi Eğitimi ve Fiziksel Aktivite Reçetesi Liderlik Programı" toplantı serisinin sonuncu 15 aralık perşembe günü Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezi'nde dev katılımla gerçekleşti.
İlki Ankara'da yapılmış olan “Fiziksel Aktivite Uygunluk Karnesi Eğitimi ve Fiziksel Aktivite Reçetesi Liderlik Programı” toplantı serisinin sonuncu 15 aralık perşembe günü Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde dev katılımla gerçekleşti.
Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği ile Derneğimizin yürüttüğü eğitim toplantısı,10 martta başladı ve son 9 ayda 12 ilde yaklaşık 1890 aile hekimine 7413 beden eğitimi öğretmenine eğitim verildi.
Eğitim toplantısının son ayağına katılanlar arasında; Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite - Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Doç. Dr. Nazan Yardım, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Milli Eğitim Bakanlığı Öğrenci İşleri ve Sosyal Etkinlikler Daire Başkanlığı Müdür Yardımcısı Murat Gülşen, Sağlıklı Hayatı Teşvik ve Sağlık Politikaları Derneği Genel Sekreteri Yusuf Can Kayaoğlu, Gaziantep Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Tanrıverdi, Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şube Müdürü Dr.Eda Oğan vardı.
Programın açılışında konuşan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, programın önemine dair önemli ve bir o kadar dikkat çekici bir konuşma gerçekleştirdi. Prof. Dr. Gür, “Yaşlı bireylerimiz obez olmuşlarsa onlar artık kronik dönemde oldukları için daha çok komplikasyonlarını tedavi etmek için karşımızda görüyoruz. Biz istiyoruz ki daha çocukluk yaşında obez olmasınlar, beslenme alışkanlıkları iyi düzenlensin. Obeziteyi önlemek istiyorsak ilk yapmamız gereken çocuklarda, bebeklerde obeziteyi engellemektir” dedi.
Gaziantep Üniversitesi kampüsüne yaklaşık altı yıl önce bine yakın bisiklet alındığını hatırlatan Prof. Dr. Gür, “Bisikletleri öğrencilerimiz kullanıyor ve istedikleri yerde bırakıp gidiyorlar. Öğrencilerimizden herhangi bir ücret alınmıyor. Kampüs içerisinde istediği şekilde bisikletle dolaşılabiliyor. Bu uygulamamız, Sağlık Bakanlığının projeye dahil olmasıyla biraz genelleşmiş oldu, bu da bizi mutlu ediyor. Eğer biz gençlerimize sağlıklı yaşamı aşılayamazsak, gelecek vizyonu oluşturamazsak, inanın ki öğrettiğimiz bilgiler sadece teoride kalır” şeklinde konuştu.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite-Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Doç. Dr. Nazan Yardım, yapılan çalışmalarda gerekli paydaşlara ihtiyaç olduğunu belirterek, “Belediyelerden şiddetle geniş kaldırım ve her kaldırımda ağaç istiyoruz, yürüyüş rahat olsun diye. Milli Eğitim Bakanları çok kilit rolde çünkü bir takım davranışlar çocukluktan başlıyor. Bizlere rol-model olması lazım ve çocukların da okullardan itibaren sağlıklı besinlere alışması, beden eğitimi derslerini aktif işlemeleri lazım. Aynı şekilde üniversitelerden destek bekliyoruz. Çünkü üniversiteler çok geniş eğitim-öğretim kurumları. Kampüslerin ağaçlıklı, kaldırımlı ve mümkünse bisikletin kullanıldığı aktif kampüsler olmasını Sağlık Bakanlığı olarak destekliyor ve istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Ülkemizdeki fiziksel inaktivitenin durumunu vurgulayan Sağlıklı Hayatı Teşvik ve Sağlık Politikaları Derneği Genel Sekreteri Yusuf Can Kayaoğlu konuşmasının devamında “Özellikle yetersiz ve dengesiz beslenme, hareketsizlik; yani fiziksel inaktivite, tütün ve alkol kullanımı bu hastalıkların altında yatan 'Sağlıksız Yaşam Stilinin' nedenleri olarak görülmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalarda, ülkemizde on iki yaş üstü bireylerin % 71'inin hareketsiz olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. 10 Mart'ta çıktığımız bu yolculukta her ay 1 den fazla program gerçekleştirdik. Son 9 ayda 12 ilde yaklaşık 8.000 kişiye yüz yüze temas etme fırsatı bulduk. Sağlıklı Hayatı Teşvik ve Sağlık Politikaları Derneği olarak bu büyük problemin küçücük bir tarafından tutmaya çalıştık. Umarım katkımız olmuştur. ” sözlerini aktardı.
Açılış konuşmalarının devamında Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Öğrenci İşleri ve Sosyal Etkinlikler Daire Başkanlığı Müdür Yardımcısı Murat Gülşen, bu programı hepimizin sahiplenmesi gerektiğini özellikle beden eğitimi öğretmenlerinin bu programı sahiplendiğinde sağlıklı bir toplum olabilme adına ülkemizin çok büyük kazanımlar elde edeceğini ifade etti.
Beden eğitimi öğretmenlerine yönelik eğitimde, Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Esra Güneş, ‘Çocuklarda Sağlıklı Beslenme’ konusunda izleyicileri bilgilendirdi.
Etkinlik, aile hekimlerine yönelik, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı’ndan, Prof. Dr. Haydar Demirel’in ‘Fiziksel Aktivite Reçetesi Liderlik Programı’ eğitimi ile son buldu.
Aile hekimlerine yönelik eğitim kitine buradan,
Beden eğitimi öğretmenlerine yönelik eğitim kitine ise buradan ulaşabilirsiniz.