Malatya Sağlık İçin Harekete geçti, Liderler Toplandı
'Fiziksel Aktivite Uygunluk Karnesi Eğitimi ve Fiziksel Aktivite Reçetesi Liderlik Programı' toplantı serisinin 11. adımı, 1 aralık perşembe günü Malatya Büyükşehir Belediyesi Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Konferans Salonu'nda beden eğitimi öğretmenleri ve aile hekimlerinin yoğun katlımı ile gerçekleşti.
'Fiziksel Aktivite Uygunluk Karnesi Eğitimi ve Fiziksel Aktivite Reçetesi Liderlik Programı' toplantı serisinin 11. adımı, 1 aralık perşembe günü Malatya Büyükşehir Belediyesi Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda beden eğitimi öğretmenleri ve aile hekimlerinin yoğun katlımı ile gerçekleşti.
Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği ile Sağlıklı Hayatı Teşvik ve Sağlık Politikaları Derneği’nin desteğiyle hazırlanan programa, Malatya Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Burak Yıldırım, Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Eğitim Şube Müdürü Oğuz Tapan ve Sağlıklı Hayatı Teşvik ve Sağlık Politikaları Derneği Genel Sekreteri Yusuf Can Kayaoğlu katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Sağlıklı Hayatı Teşvik ve Sağlık Politikaları Derneği Genel Sekreteri Yusuf Can Kayaoğlu, “İlki Ankara'da yapılmış olan toplantı serimiz on iki ilde yapılacaktır. İstanbul’dan sonra toplantımızın on birincisini bugün burada Malatya’da sizlerle birlikte gerçekleştirmenin heyecanını yaşıyoruz. Sağlıklı Hayatı Teşvik ve Sağlık Politikaları Derneği olarak, bu dönüşümün bir parçası olmaktan dolayı gurur duyuyoruz.
Fiziksel Aktivite Uygunluk Karnesi Eğitimi ve Fiziksel Aktivite Reçetesi Liderlik Programı' dan çıkacak sonuçların, bütün toplumumuza ve yeni kuşaklara sağlıklar getirmesini temenni ederim.” dedi.
İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Burak YILDIRIM açılış konuşmasında "Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik, dünya genelinde, ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık %21-25’inin, diyabetin %27’sinin ve iskemik kalp hastalığının %30’unun ana nedeninin fiziksel hareketsizlik olduğu tahmin edilmektedir. Fiziksel hareketsizlik yalnızca yetişkinler için değil, çocuklar ve gençler için de ciddi bir sağlık riski taşımaktadır. İleri yaşlarda görmeye alıştığımız birçok kronik hastalığın, hareketsiz yaşam tarzının benimsenmesinden dolayı, günümüzde artık çocukluk döneminde de ortaya çıktığı gözlenmektedir. Bu nedenle, bebeklik çağından itibaren çocuklarda hareketin artırılmasının ve gün içerisinde hareketsiz olarak geçirilen sürenin azaltılmasının ayrı bir önemi vardır." dedi.
Beden eğitimi öğretmenlerine yönelik eğitimde, İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, ‘Çocuklarda Sağlıklı Beslenme’ konusunda önemli bilgiler aktardı. Programın devamında Fizik Aktivite Uygunluk Karne Eğitimi hakkında beden eğitimi öğretmenlerinin soruları cevaplandı.
Eğitim toplantısının aile hekimlerine yönelik olan ikinci oturumunda Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Demirel’i, “Kronik Hastalıkların Yönetiminde Fiziksel Aktivite” konulu sunumunu aktardı.
Programa katılan beden eğitimi öğretmenleri ve aile hekimleri katılım belgeleri verildi.
Aile hekimlerine yönelik eğitim kitine buradan,
Beden eğitimi öğretmenlerine yönelik eğitim kitine ise buradan ulaşabilirsiniz.