- Bilgen Ülgen
- Gündem
- 09-07-2024
- (0) Yorum
En Kötü Düşman Kendimiz Miyiz?
Kişinin kendi başarısızlığına veya mutsuzluğuna yol açabilen kendini sabote etme davranışı, fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal açıdan farklı şekillerde kendini gösterebiliyor. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Gül Eryılmaz, bu davranışın psikolojik bir baş etme mekanizması olarak ele alınabileceğini belirtiyor. Eryılmaz, başarısızlık ya da sevilmediğini derinlerde bir yerde hissettiğini düşünen birinin, bununla yüzleşmemek için özellikle romantik ilişkileri sabote edeceğini söylüyor.
Kendimizle Yakınlaşmak da Bir Başlangıç
Prof. Dr. Gül Eryılmaz, bu davranış fark edilmediğinde ve bununla ilgili psikolojik farkındalık gelişmediğinde, kişinin öz güveninin azalacağını ve sağlıklı ilişkiler kuramayacağını vurguluyor. Eryılmaz, "İçimizde daha güçlü parçalar olduğu gibi daha az güçlü parçalar da olabilir. Hatta en önemlisi, sürgüne gönderdiğimiz parçamız bile olabilir. Bu nedenle kendimizle yakınlaşmak, bu cesareti göstermek, sürgüne giden parçamızla en azından bağlantıda olma motivasyonu göstermek, kendini sabote etme davranışını değiştirmek için bir başlangıç." diyor.
Psikolojik Farkındalığın Önemi
Kendini sabote etme davranışı, kişinin kendisinde karşılaşmak istemediği özelliklerine ve kırılgan bulduğu tarafına karşı geliştirdiği bir savaştır. Prof. Dr. Gül Eryılmaz, başarısızlık ya da sevilmediğini derinlerde bir yerde hissettiğini düşünen birinin, bununla yüzleşmemek için aşırı fedakâr ya da kontrolsüz bir biçimde davranmaya devam edeceğini belirtiyor. Özellikle romantik ilişkileri sabote etmek, ilişkisizlik durumunu daha güvenli kılabilir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış