- Sağlıklı Türkiye
- Gündem
- 17-05-2024
- (0) Yorum
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kronik Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçlarının artık aile hekimleri tarafından reçete edilebileceğini duyurdu. Bu önemli gelişme, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığında düzenlenen "Sosyal Güvenlik Haftası Buluşması" programında açıklandı.
Sağlık Uygulama Tebliği ile Önemli Düzenlemeler
Bakan Işıkhan, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile vatandaşların tedavileri karşılığında SGK'nin hastanelere ödediği tutarların %50 ila %75 arasında artırıldığını bildirdi. Ayrıca, sağlık hizmetlerinin teknolojik destekle sunulması amacıyla uzaktan hasta değerlendirme hizmetlerinin geri ödeme kapsamına alındığını ve afetlerde yaralananların fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarında 30 seans sonrası tedaviye devam edebilmelerine olanak sağlandığını açıkladı.
İlaç Erişiminde Büyük Kolaylıklar
Genel sağlık sigortalıların ilaca erişimini kolaylaştırmak amacıyla gerekli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini belirten Işıkhan, son bir yılda geri ödeme listesine 128'i kanser ilacı olmak üzere toplam 570 ilacın eklendiğini ve böylece geri ödeme listelerinde yer alan ilaç sayısının 8 bin 457'ye çıktığını belirtti.
Işıkhan, hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak ve raporlu hastaların işlerini kolaylaştırmak için aile hekimlerinin reçete edebildiği ilaçların sayısını artıran yeni bir düzenlemeye gittiklerini de vurguladı. Yaklaşık 2 milyon vatandaşın faydalanabileceği bu düzenleme ile kronik Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçları artık hastanelerde sıra beklemeden aile hekimlerince yazılabilecek. Mevcut durumda hekimler tarafından en fazla 3 aylık ilaç reçete edilebiliyorken, yeni düzenleme ile raporu düzenleyen hekim tarafından bir yıla kadar reçete edilebilecek ve hastalar ilaçlarını 3'er aylık dozlar halinde temin edebilecekler.
Emeklilere Yönelik Yeni Düzenlemeler
SGK'nin önemli sorumluluk alanlarından birinin de emeklilik olduğunu ifade eden Işıkhan, emeklilere yönelik pek çok düzenlemenin hayata geçirildiğini söyledi. Son 22 yılda emekli aylıklarına yapılan zam oranlarını hatırlatan Işıkhan, emeklilerin yaşam standardını yükseltmek için yoğun çaba harcadıklarını belirtti. "Beklentilerin farkındayız ve emeklilerimizin daha iyi bir yaşam standardını hak ettiklerini biliyoruz. Bunun için de gece gündüz demeden çalışıyoruz," dedi.
Işıkhan, hükümet olarak ekonomik ve politik açıdan ciddi adımlar attıklarını belirterek, son tasarruf ve verimlilik paketiyle de bu adımların devam ettiğini vurguladı. Emeklilere yönelik yapılan çalışmalar kapsamında, uygun yurtların yaz aylarında emeklilerin kullanımına açılması, kamu tesislerinden indirimli faydalanma, özel indirim paketleri gibi birçok yenilik de devreye alınacak.
Emekliler İçin Yeni Hizmetler
Bakan Işıkhan, SGK'nin yeni hizmet modeli ile emeklilere yönelik sağlık hizmetlerinden sosyal faaliyetlere kadar geniş bir yelpazede hizmetler sunulacağını açıkladı. Emeklilerin taleplerini doğrudan iletebilecekleri bir iletişim platformunun kurulacağını ve "emekliler.gov.tr" internet sitesinin kısa sürede erişime açılacağını belirtti.
Işıkhan, emeklilerin daha sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir emeklilik dönemi geçirebilmeleri için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı. "12. Kalkınma Planı hedeflerimize ve Orta Vadeli Program'a bağlıyız. Titiz ve disiplinli şekilde yürütülen ekonomi politikasıyla beklentilerinizi karşılayacak, refahlarınızı kalıcı şekilde artıracak duruma gelmeyi hedefliyoruz," diyerek sözlerini tamamladı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış