- Bilgen Ülgen
- Gündem
- 04-07-2024
- (0) Yorum
Yaz mevsimi, sınavlar ve okul döneminin yerini doyasıya tatillere bırakırken, açık havada geçirilen süre ve aktiviteler de artar. Ancak çocuklar için yazın getirdiği bazı tehlikeler olabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Evşen Çetin, yaz aylarında çocuklarda sıkça karşılaşılan sağlık sorunları ve bu sorunlara karşı alınması gereken önlemleri anlattı.
1. Böcek Sokmaları
Yaz aylarında en sık rastlanan böcek sokmaları arasında sivrisinek ısırıkları başı çeker. Dr. Evşen Çetin, "Sivrisinek ısırıklarında şişlik ortasında kabarık bir nokta oluşur. Arı sokmalarında ise deride küçük bir delik oluşur ve iğne deride kalmışsa çıkarılması gerekir. Alerjik reaksiyon, şok ya da nefes almada zorluk varsa çocuk hemen acil servise ulaştırılmalıdır. Kızarıklık ve şişlik günler içinde enfeksiyon gelişirse mutlaka doktora başvurulması gerekir" dedi. Parlak renkli kıyafetler ve parfümlerden kaçınılması gerektiğini belirten Dr. Çetin, iki aydan küçük bebeklerde kimyasal böcek kovucuların kullanılmamasını, kıyafetlere sinek kovucu losyon sürülmesini ve cibinlik kullanımının faydalı olacağını vurguladı.
2. Güneş Yanığı
Güneş yanıkları, yaz tatilinde çocukların ve ailelerin kabusu olabilir. Dr. Evren Çetin, "Güneş yanığı vücutta hassasiyet, kabarcık ve soyulma şeklinde görülebilir. En iyi tedavi yöntemi baştan önlem almaktır. Güneş yanığı alanı genişse, deri ısı düzenleme yeteneğini kaybederek güneş çarpmasıyla birlikte olabilir. Bol sıvı almak, cildin hava ile temasını sürdürmek ve ıslak bezlerle rahatlatmak işe yarayabilir. Baş ağrısı, mide bulantısı, kusma gibi şikayetlerde baş ve boyun bölgesine soğuk uygulama yapılmalıdır" dedi. Şapka ve güneşten koruyucu kıyafet kullanımının önemine de dikkat çeken Dr. Çetin, özellikle 11:00-16:00 saatleri arasında doğrudan güneşe çıkılmamasını gerektiğini önerdi.
3. Kesik ve Sıyrıklar
Küçük kesik ve sıyrıklar yaz tatilinde sıkça görülebilir. Dr. Evren Çetin, "Bu küçük yaralar evde tedavi edilebilir, akan su altında bol sabunla en az 10 dakika yıkanmalıdır. Derin kesikler ve fazla kanama durumunda dikiş gerekebilir ve kan kaybına bağlı şok gelişebilir, bu nedenle hastaneye başvurulmalıdır. Yara kirli bir yüzey nedeniyle oluştuysa tetanoz aşısı ve antibiyotik kullanımı gerekebilir" dedi.
4. İshal
Yaz aylarında enfeksiyonların hızla çoğalması ve yayılması nedeniyle ishal vakaları artar. Dr. Çetin, "Yaz sıcaklarında besin hijyenini sağlamak zorlaşır ve enfekte gıdalar bu enfeksiyonların vücuda girmesine neden olur. Ellerin sık yıkanması, aşılama ile enfeksiyon etkenlerine karşı bağışıklanma, hijyenik olmayan yerlerde bozulabilecek gıdaların tüketilmemesi koruyucu önlemlerdir. Yoğun kusma ve sulu ishal, çocuklar için tehlikeli olabilir. Halsizlik ve bu bulgular varlığında çocuk acil servise götürülmelidir" uyarısında bulundu.
5. İsilik
Yazın bebeklerde daha sık görülen isilik, ter bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde ortaya çıkar. Dr. Evren Çetin "Ter bezi ağzının tıkanması sonucu oluşan isiliği önlemek için bebeklerin hava sıcaklığına uygun giydirilmesi ve kalın kıyafetlerden kaçınılması gerekir. Bebeğin her gün duru su ile yıkanması rahatlatıcı olabilir. Çamaşırlar için kullanılan kimyasal temizleyici ve yumuşatıcılar deri ile temasla isilik gelişimini hızlandırabilir, bu tür maddelerden kaçınılmalıdır. İsilik genellikle kendiliğinden geriler ama eğer gerileme olmazsa hastaneye başvurulması önemlidir" dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış