- Bilgen Ülgen
- Gündem
- 26-06-2024
- (0) Yorum
Genç veya orta yaşlı bireylerde halk arasında diz kireçlenmesi olarak bilinen sorunu tedavi etmek için yapılan kemik düzeltici cerrahi yani osteotomi ameliyatları, dizdeki açısal deformiteleri düzelterek uzun süreli yaşam konforu sağlıyor. Ortopedi ve Travmatoloji uzmanları, osteotomi ameliyatlarının diz protezi ameliyatına giden süreci de geciktirdiğini ifade ediyor.
Kemikler Kesilip Yeniden Şekillendiriliyor
Osteotomi, bir kemiğin kesilerek uzatılmasına veya eğriliğin düzeltilmesine olanak sağlayan bir ameliyattır. Kemik kesildikten sonra istenilen şeklin verilmesi için plak-vida veya fiksatörler kullanılarak kemikler tekrar sabitlenmektedir. Bu cerrahi prosedür, hasarlı eklemin yanındaki kemiğin kesilerek yeniden şekillendirilmesini sağlar ve böylelikle bölgedeki stres en aza indirilmiş olur. Osteotomi ameliyatı, diz kireçlenmesi olan hastalarda uzun vadeli bir çözüm sunmaktadır.
Osteotomi Hangi Durumlarda Yapılır?
Osteotomi aşağıdaki durumlarda yapılmaktadır:
- X veya O bacak deformiteleri
- Diz ekleminin bir kısmının etkilendiği kireçlenmeler
- Çocuk büyüme kıkırdağı hastalıkları
- Kemikleri kısaltmak veya uzatmak
- Hasarlı bir eklemi onarmak
- Ağrılı eklemleri hasarlı bölgeden daha normal veya sağlıklı kıkırdak bulunan bölgeye kaydırmak
- Osteoartritten kaynaklanan özellikle diz ve kalçadaki ağrıyı hafifletmek
- Genç ve aktif kişilerde eklem protezi ameliyatı ihtiyacını ötelemek
Diz çevresi deformitelerin düzeltilmesi, uzun dönemde diz kireçlenmesinin önlenmesi için oldukça önemlidir. Diz osteotomisi, genellikle hasarın diz ekleminin yalnızca bir tarafında olduğu osteoartritin erken evrelerinde yapılır. Ameliyat sayesinde diz eklemi yeniden hizalanmakta, ağrı ve basınç dizin hasarlı tarafından sağlıklı tarafa kaydırılmaktadır.
Diz Osteotomisi Türleri
Yüksek Tibial Osteotomi: Ortopedi pratiğinde en sık yapılan ameliyatlardan biridir. Bu cerrahi, diz artriti olan kişilerde diz eklemini yeniden hizalar. Yüksek tibial osteotomi, dizin aşınmış olan kısmının rahatlatılması ve yükün dizin sağlam kısmına aktarılmasını amaçlar.
Distal Femur Osteotomisi: Deformitenin kaynağı femur (uyluk kemiği) ise osteotomi bu kemikten yapılarak bacağın aksı düzeltilir. Yaklaşık hastaların %15’inde aks dengelenmesi femur ve tibia osteotomilerinin kombinasyonu ile yapılır.
Osteotomi ameliyatı sonrasında hastalar genellikle kısa sürede normal aktivitelerine dönebilir. İlk günden itibaren yürüyebilen hastaların, 4-6 hafta koltuk değneği kullanmaları önerilir. Fizik tedavi süreci ise diz çevresi kaslarını güçlendirmek ve eklem hareket açıklığını kazanmak için gereklidir. Osteotomi ameliyatları, hasta memnuniyetinin yüksek olduğu etkili bir tedavi yöntemidir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış