- Bilgen Ülgen
- Gündem
- 27-03-2024
- (0) Yorum
Gebelik sürecine adım atan anne adayları, hamilelikte ortaya çıkabilen gebelik diyabeti konusunda bilinçlenmeli. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum, Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Yayla, gebelik diyabetinin risklerine ve kontrol yöntemlerine dikkat çekiyor.
Gebelikte en sık karşılaşılan endokrinolojik hastalıklardan biri olan gestasyonel diyabetin erken teşhisi ve kontrol altına alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Murat Yayla, "Gebelik diyabeti, hamilelikte açlık veya tokluk kan şekeri düzeylerinin izin verilen sınırlar dışında olmasıyla teşhis edilir. Erken teşhis ve kontrol, anne ve bebek sağlığı açısından büyük önem taşır" diyor.
Tedavi edilmeyen gebelik diyabetinin anne ve bebek sağlığını riske attığını vurgulayan Prof. Dr. Yayla, doğum öncesi ve doğum sırasında çeşitli komplikasyonlara neden olabileceğini belirtiyor. Bu komplikasyonlar arasında fizyonomide değişiklikler, zorlu doğum süreci, bebeğin doğumda yaralanmalar yaşaması ve düşük şeker komasına girmesi gibi durumlar yer alıyor.
Gebelik diyabeti risk faktörlerine dikkat çeken Prof. Dr. Yayla, fazla kilo alımı, bebeğin beklenenden daha fazla kilolu olması, aile geçmişinde diyabet veya insülin direnci gibi sorunların bulunması gibi faktörlerin riski artırdığını belirtiyor.
Gebelik diyabetini önlemek veya kontrol altında tutmak için sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesinin önemine değinen Prof. Dr. Yayla, dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve gerekli kontrollerin yapılmasının gerekliliğine dikkat çekiyor. Gebelikte kan şekerinin düzenli olarak takip edilmesi ve gerektiğinde tıbbi tedavinin başlanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yayla, bu sayede gebelik diyabetinin kontrol altına alınabileceğini belirtiyor.
Gebelik diyabetinin erken teşhisi ve tedavisiyle başarıya ulaşmanın mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yayla, "Gebelik diyabeti genellikle doğumdan sonra kaybolur. Ancak tekrarlama riski olduğundan, ilerleyen dönemlerde tip 2 diyabet riskine karşı da dikkatli olunmalıdır" diyor.
Prof. Dr. Yayla, gebelik öncesinde ve sırasında diyabet riskinin belirlenmesi ve kontrol altında tutulması için farkındalığın önemine vurgu yaparak, ailedeki diyabet öyküsünün ve gebelik geçmişinin doktorla paylaşılması gerektiğini belirtiyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış