- Bilgen Ülgen
- Gündem
- 08-07-2024
- (0) Yorum
Belirtileri İhmal Etmeyin
Daha önceden var olmayan veya karakteri değişen belirtileriniz varsa, bunları ertelemeden doktora gitmek son derece önemlidir. Anlamsız görünen bir belirti, ciddi bir hastalığın işaretçisi olabilir. Belki de karın ağrınız, sandığınız gibi basit ve geçici değildir. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. İrfan Koruk, gastroenteroloji alanında sıkça kullanılan Endoskopik Ultrasonografi (EUS) ve ERCP yöntemlerini anlattı.
Hızlı ve Etkin Sonuçlar
Eskiden uzun süren zahmetli tedaviler, yerini yeni tekniklere ve teknolojik cihazlara bıraktı. Bu gelişim hastaların hızlıca evlerine dönmelerine olanak tanıyor. Gastroenteroloji’de sıkça kullanılan iki yöntem olan Endoskopik Ultrasonografi (EUS) ve ERCP, tanı ve tedavide önemli rol oynuyor.
- ERCP: Safra yolları ve pankreas hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Özellikle safra kanal taşları, tümörler, tıkanma sarılıkları, pankreas kanal taşları, kronik pankreatit ve pankreas tümörleri gibi hastalıkların tanı ve tedavisinde güvenli ve başarılı bir yöntemdir.
- EUS: Endoskopik incelemeler için kullanılan cihazlara ultrasonografinin eklenmesiyle geliştirilen ve endoskopik yolla uygulanan bir tanı ve tedavi yöntemidir. Sindirim sistemi organlarının duvarından kaynaklanan tümörler, komşu organlardaki hastalıklar, tümör evrelemesi ve özellikle safra sistemi ve pankreas hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılır.
Safra Yolu Hastalıklarının Belirtileri
Safra yolu hastalıklarının en önemli belirtisi sarılık, karın ağrısı, kaşıntı, ateş yüksekliği ve idrar renginde koyulaşmadır. Bu belirtiler safra akışında bir sorun olduğunu düşündürebilir.
- Ani başlayan şiddetli karın ağrısı: Beraberinde bulantı, kusma ve ateş olması akut pankreatit işaretçisi olabilir.
- Kronik karın ağrıları: Kilo kaybı, iştahsızlık ve kimi zaman sırt ağrıları pankreas tümörlerinin belirtisi olabilir.
Belirli bir şikayeti olmayan kişilerde yapılan rutin taramalar sırasında da bu bölge hastalıkları için şüphe uyandıracak bulgular tespit edilebilmektedir. Böyle durumlarda EUS ve ERCP devreye girerek tanıyı hızlandırır ve çoğunlukla aynı seansta tedaviyi de uygularız.
Tedavi Planı ve İşleyiş
Hastaların şikayetlerine yönelik yapılan muayene ve basit tetkiklerle safra sistemi veya pankreas hastalıklarından şüpheleniliyorsa, gerekli diğer görüntüleme ve tetkikler de yapıldıktan sonra tedavi kararı hastayla birlikte verilir.
- EUS: Hedef organa yönelik incelemeler yapılır. Örneğin, pankreasta şüpheli kitle tespit edildiğinde pankreas detaylı olarak incelenir. Kitlenin iyi ya da kötü huylu olup olmadığını belirlemek için ince iğnelerle biyopsi yapılır.
- ERCP: Endoskopik yolla safra kanallarına veya pankreas kanalına ulaşılır. Kanal içerisine verilen boyar madde ile alınan görüntülerde tanı ve anatomi teyit edilir. Kanalın ağzı genişletilerek taş ve çamurlar rahatça çıkarılır. Safra kanallarındaki darlıklar stentlerle genişletilir.
Tüm bu işlemler ortalama 20-30 dakika arasında gerçekleşir ve hastalar genellikle bir gece hastanede misafir edildikten sonra herhangi bir komplikasyon olmadığında ertesi gün evlerine gönderilirler.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış