- Bilgen Ülgen
- Gündem
- 26-06-2024
- (0) Yorum
Yaz aylarıyla birlikte seyahat sezonu tüm hızıyla devam ediyor. Ancak tatil heyecanı ve yaz aktivitelerine kendimizi kaptırıp bazı risklere kolayca davetiye çıkarabiliyoruz. Bunlardan biri de omuz çıkıkları! Seyahate çıkmak için hazırladığınız valizinizi tek elle kaldırmak ya da serin sulara bırakmanın mutluluğuyla var gücünüzle attığınız bir kulaç, omzunuzda ani çıkığa yol açabilir. Uzmanlar, özellikle 20 yaşından önce yaşanan çıkıkların tekrarlama riskinin yüzde 80’in üzerine çıkabildiğini belirterek önemli uyarılarda bulunuyorlar.
Omuz Çıkıklarına Yol Açan Hatalar
Basket topunu potaya atarken yaşadığınız heyecanın tam ortasında, plaj voleybolunda kumların üzerinde topa karşılık vermek için yaptığınız hamlelerde, serin sularda hızla kulaç atarken ya da ağır valizlerinizi tek elinizle kaldırmaya çalışırken omuz çıkığı riski artıyor. Uzmanlar, özellikle çıkık vakalarının yaz aylarında artış gösterdiğini belirtiyor. Günlük yaşantımızda omuzlarımızın sağlıklı olması temel ihtiyaçlarımızı karşılayabilmemiz için çok önemli. Ancak omuz eklemi, güçlü bir destekle korunmasına rağmen zayıf noktalara sahip olduğundan vücudumuzun en sık çıkık gelişen eklemi olmaktan kurtulamıyor.
Omuz Çıkığında Acil Müdahale Şart
Omuz eklemine uygulanan travmatik yüklenmeler, omuz anatomisini oluşturan önemli yapılarda hasara yol açabiliyor. Özellikle aşırı baş üstü zorlamalar, omzu yerinde tutan labrum yapılarında yırtılmalara ve eklemde çıkıklara neden olabiliyor. Yaz aylarında ağır valizlerin tek el ile kaldırılması veya sırt çantalarının doldurulması sırasında da omuzda labrum ve tendon yırtıkları ile karşılaşılabiliyor.
Omuz çıkığının acil müdahale gerektirdiğini belirten uzmanlar, zaman kaybetmeden hastaneye başvurulmasının çok önemli olduğunu vurguluyor.
Omuz çıkığı esnasında hatalı davranışlar nedeniyle tedavi zorlaşabiliyor. Hastane şartlarında tercihen anestezi veya sedasyon altında kapalı yerine oturtulması (redüksiyon) ilk aşama tedavi olarak yapılmalı. Sonrasında ise en az 10-15 gün arasında kol askısında istirahat ile takip edilmelidir. İlk çıkıklarda özellikle sporcularda ve aktif genç erişkinlerde klinik ve radyolojik testlerle değerlendirilip tekrar çıkma riskini oluşturabilecek faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Tekrarlama riskinin yüksek olduğu tespit edilirse ameliyat gerekebilir. Ameliyat, lezyonun büyüklüğüne ve kemik kaybı derecesine göre planlanmaktadır. Uygun hastada, risk faktörlerini göz önünde bulundurarak en doğru cerrahi yöntem seçilmelidir.
Omuz çıkığı riskine karşı dikkatli olun ve tatilinizi sağlık sorunlarıyla geçirmemek için önerilere kulak verin!
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış