- Sağlıklı Türkiye
- Sivil Toplum Kuruluşları
- 11-10-2022
- (0) Yorum
Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, tedavi edilmeyen sedef hastalığının tansiyon ve kalp başta olmak üzere bazı hastalıkları tetikleyebildiğini belirterek, "Moral bozan, içe kapanmalara neden olan, günlük yaşamı olumsuz etkileyen sedeften kurtulmak artık mümkün, tedavide çokça seçenek var." dedi.
Ekim ayının "Sedef Farkındalık Ayı" olduğunu anlatan Prof. Dr. Ertan Yılmaz, "Sadece deride pullanma, kızarıklıklarla kepeklenmelerle giden bir durum olmayabilir, eklemleri tutabiliyor, tırnaklarda şekil bozukluğuna yol açabiliyor. Vücudun görünür yerlerinde olması insanlarda ciddi ruhsal yıkımlara, içe kapanma dahil birçok soruna yol açabiliyor. Bunların sonucunda da metabolik sendrom dediğimiz başka hastalıklara tansiyon, kalp hastalığına eğilimler artıyor." diye konuştu.
Günümüzde geliştirilen yeni ilaçlar ve ilerleyen teknolojiyle birlikte sedef hastalığının tedavi edilebilir duruma geldiğine dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:
"Günümüzde sedef hastalığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tansiyon, şeker hastalığı nasıl kontrol altında tutulabiliyorsa sedefsiz bir hayat da sağlıyoruz. Moral bozan, günlük yaşamı olumsuz etkileyen bu hastalıktan kurtulmak artık mümkün, tedavide çokça seçenek var. Akıllı ilaçlar, haplar, iğneler kullanıyoruz. Eklem tutulumu şiddetliyse, tırnak ve deri bulguları gerilemiyorsa ilaçlar yan etki oluşturmuşsa biyolojik ajan dediğimiz çok farklı ilaçlarımız var. Her hastada aynı sonucu alamıyoruz, birisine mucize gibi gelen diğerine iyi gelmeyebiliyor. O nedenle hastanın durumuna göre bir tedavi uyguluyoruz."
"Sedef Bulaşıcı Bir Hastalık Değildir"
Prof. Dr. Yılmaz, Sedef’in bulaşıcı bir hastalık olmadığını, hekimler olarak eldiven kullanmadan dokunarak, derinin kalınlığını hissederek muayene ettiklerini söyledi.
Bazı hastalarının kendisini toplumdan soyutladığını dile getiren Yılmaz, "Garsonsa, berberse işini yapamıyor, ciddi kaygılar yaşayabiliyor. Kendilerini toplumdan soyutlayabiliyorlar. Saklanmasınlar, tedavi için dermatoloji uzmanına gelsinler. Her türlü yardıma hazırız." dedi.
Sedef hastalığının mantar gibi diğer hastalıklarla karıştırılabildiğini ifade eden Yılmaz, çok nadir biyopsi aldıklarını, yüzde 95'in üzerinde elle yaptıkları muayene ile teşhis koyduklarını sözlerine ekledi.
Sedef hastalığının yaygın belirtileri ve semptomları şunlardır:
- Görünümü kişiden kişiye büyük ölçüde değişen, kepek benzeri pullanmalardan vücudun büyük bölümünde büyük döküntülere kadar değişen yamalı bir döküntü
- Kahverengi veya Siyah ten üzerinde gri skalalı mor tonlarında ve beyaz tende gümüş skalalı pembe veya kırmızı olma eğiliminde olan, rengi değişen döküntüler
- Kanayan kuru, çatlamış cilt
- Kaşıntı, yanma veya ağrı
- Birkaç hafta veya aylarca alevlenen ve sonra azalan döngüsel döküntüler
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış