- Bilgen Ülgen
- Gündem
- 10-07-2024
- (0) Yorum
Toksik ebeveynlik, resmi bir tanım olmasa da, ebeveynlerin bilinçdışı olarak çocuklarıyla iletişimde onları ruhsal ve/veya bedensel olarak olumsuz etkileyecek davranış kalıplarını tekrarlamaları olarak tanımlanabilir. Peki, hangi ebeveyn tutumlarını bu tanım içerisinde ele alabiliriz ve bu tutumlar çocukları nasıl etkiler?
Katı, Reddedici ve Eleştirel Ebeveyn Tutumları
Bu tutumlara sahip ebeveynler aşırı kuralcı ve disiplinlidir. Kararlarında esneklik göstermezler ve çocuğun görüşlerine değer vermezler. Empati becerileri yeterli değildir ve ani öfke içerikli davranışlar sergileyebilirler. Bu tarz tutumlar çocukların kendilerini değersiz ve önemsiz hissetmelerine yol açar. Sosyal ortamlarda görüşlerini beyan etmekten çekinirler ve özgüven problemleri, değersizlik hissi, depresyon ve kaygı bozuklukları yaşama riski artar.
Aşırı Müdahaleci, Koruyucu ve Kollayıcı Ebeveynlik Tutumları
Aşırı kaygılı ve felaketleştirme eğiliminde olan ebeveynler, çocuklarını sürekli gözetim altında tutar ve onların her davranışını kontrol ederler. Bu tutumlar, çocuklarda kaygı, kaçınma ve bağımlılık gibi sorunlara yol açar. Ergenlik döneminde karanlık, hırsız korkusu gibi çocukça korkular devam edebilir ve genç yetişkinlik döneminde kaygı bozuklukları, depresyon ve strese karşı aşırı duyarlılık gibi problemler ortaya çıkabilir.
İhmalkar Ebeveyn Tutumları
Kendi hayatını ön plana alan ve çocuklarının duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarını göz ardı eden ebeveynler, çocuklarının duygusal birlikteliklerini yeterince deneyimlememelerine neden olur. Bu çocuklar yalnız büyüyebilir, erken olgunlaşma belirtileri gösterebilir ve ergenlik döneminde arkadaş çevresine daha fazla yönelebilirler. Geç yetişkinlik döneminde yakın ilişkilerde bağlanma sorunları yaşayabilirler.
Aşırı Müsamahakar Ebeveyn Tutumları
Her isteğini yerine getiren ve çocuklarının yanlış davranışlarını görmezden gelen ebeveynler, çocukların sınır koyma ve eleştiriye açık olma becerilerini geliştirmelerine engel olurlar. Bu çocuklar, okul gibi kurallı ortamlarda otorite tanımama ve öğretmenlerle iletişim sorunu yaşayabilirler. Eleştirilere karşı saldırgan tutumlar sergileyebilirler.
Danışmanlık ve Destek Almak Önemli
Olumsuz ebeveyn tutumlarının çocukluktan erişkinliğe kadar kimlik ve kişilik gelişiminde büyük etkisi vardır. Bireylerin erken farkındalık geliştirmeleri, değişime açık olmaları ve gerektiğinde profesyonel danışmanlık ve destek almaları, daha sağlıklı nesiller için büyük önem taşımaktadır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış