- Bilgen Ülgen
- Gündem
- 31-05-2024
- (0) Yorum
Yaz Gribi Nedir?
Yaz gribi, soğuk algınlığı veya grip benzeri bir enfeksiyon hastalığıdır. Yaz gribi, kış aylarında sıklıkla görülen grip virüsleri dışında birçok farklı virüs aracılığıyla meydana gelebilir. Birçok kişi grip sezonunu soğuk havalarla özdeşleştirse de yazın da gribe yakalanmak mümkündür. Soğuk havalar ve kapalı alanlarda daha çok vakit geçirilmesi, virüsün yayılımını kolaylaştırsa da gribin tek sebebi hava sıcaklığı değildir. Hasta olan kişiye temasla kolaylıkla bulaşan yaz gribi, influenza gribinden çok farklı semptomlar göstermese de kişinin hastalık geçmişine göre farklı sonuçlar ortaya çıkabilir.
Yaz Gribinin Semptomları Nelerdir?
Yaz gribi, influenza virüsü kaynaklı gribe benzer semptomlar ortaya çıkarır ve bu semptomlar hızlı bir şekilde görülmeye başlanıp şiddetlenebilir. Semptomların şiddeti ve süresi kişinin bağışıklık sistemi ve hastalık geçmişine göre değişiklik gösterir. En sık karşılaşılan yaz gribi semptomları şu şekildedir:
Yüksek ateş
Titreme
Öksürük
Burun akıntısı
Baş ağrısı
Yorgunluk
Baş dönmesi
Boğazda kuruluk
Kas ağrısı
Yukarıdaki semptomların çoğu yalnızca yaz gribine özgü değildir. Çoğu virüs ve bakteri enfeksiyonu da benzer semptomlarla ortaya çıkar. Bu nedenle semptomları takip etmek erken müdahale için son derece önemlidir.
Yüksek risk altında olan kişilerin semptom gösterdikten hemen sonra bir uzmana danışmaları hayati önem taşır. Bu kişiler arasında:
5 yaş altı çocuklar
65 yaş üstü kişiler
Gebeler
Obezite hastaları
Zayıf bağışıklık sistemine sahip kişiler
Kanser tedavisi görenler
HIV ile yaşayanlar
Diyabet, akciğer yetmezliği vb. kronik rahatsızlığı bulunanlar
Yaz Gribinin Sebepleri Nelerdir?
Yazın ortaya çıkan grip benzeri hastalıklara sebep olabilecek durumlar aşağıdaki şekildedir:
Soğuk Algınlığı: Birçok farklı virüs sebebiyle meydana gelebilen bir solunum yolu enfeksiyonudur. Yaz gribi ile soğuk algınlığının semptomları benzerdir. Gribin aksine soğuk algınlığında semptomlar daha yavaş gelişir ve göreceli olarak daha hafif geçirilir.
Gıda Zehirlenmesi: Çeşitli virüsler, bakteriler ve patojenler aracılığıyla kontamine olmuş gıdaların tüketilmesiyle oluşan gıda zehirlenmesi yaz gribi benzeri semptomlar oluşturur. Yaz gribinin semptomlarına ek olarak sindirim sistemini de etkileyen gıda zehirlenmelerinde kusma ve ishal gibi durumlar yaşanabilir.
Zatürre: Akciğer enfeksiyonu olarak bilinen zatürre, gribin komplikasyonu olarak gelişebileceği gibi birçok farklı virüs, bakteri, mantar vb. aracılığıyla ortaya çıkabilir. Zatürrenin öncül semptomları yaz gribi ile benzerlik gösterse de ilerleyen fazlarda öksürükler şiddetlenir. Özellikle yeşil ya da sarı renkte mukuslu öksürük zatürrenin ayırıcı semptomlarındandır.
Bronşit: Bronşlar, alınan havanın akciğerde bulunan hava keseciklerine ulaşmasını sağlayan hava yollarıdır. Bronşların çeşitli sebeplerle enfekte olmasıyla kişi solunumda güçlükler yaşar. Genelde grip benzeri semptomlar gösteren bronşit, grip virüsü ile ortaya çıkabildiği gibi sigara kullanımı ile de gelişebilir.
Covid-19: Akut solunum sendromu olarak bilinen Covid-19, SARS-CoV-2 virüsü ile enfekte olmuş kişilerde görülen son derece tehlikeli bir hastalıktır. Covid-19 olan kişiler kuru öksürük, nefes darlığı, yüksek ateş, eklem ve baş ağrısı dahil olmak üzere birçok farklı grip benzeri semptom gösterir.
Yaz Gribi Tedavisi
Tedavi süreci hastanın sağlık geçmişine bağlı olarak değişiklik gösterse de çoğu yaz gribi vakası herhangi bir tedavi gerektirmeden geçer. Yeterli beslenme ve dinlenme ile bir hafta içerisinde kişi yaz gribinin tüm semptomlarından kurtulabilir. Fakat hem hastalığın şiddeti hem de kişinin altta yatan farklı hastalıklarına bağlı olarak yaz gribi semptomlarının giderilmesine yönelik çeşitli ilaçlar tedavi sürecinde kullanılabilir.
Yaz gribi, bir virüs enfeksiyonu olması ve grip benzeri semptomlar göstermesi nedeniyle tedavi sürecinde antiviral ilaçlar çoğu zaman başarılı sonuçlar verir. Uzmanların önerilerine göre semptomların ortaya çıkmasından sonra 48 saat içerisinde alınan antiviral ilaçlar hastalığın ilerlemesini ciddi ölçüde durdurur. Farklı bir hastalık geçmişine sahip kişilerin belirtilen semptomları göstermesi durumunda en kısa sürede bir uzmana danışması önemlidir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış