- Bilgen Ülgen
- Gündem
- 17-05-2024
- (0) Yorum
Uyku Süresinin Yaşam Kalitesine Etkisi
Uykusuz kaldığınız gecelerin ardından dikkat eksikliği, konsantrasyon güçlüğü ve kafa karışıklığı yaşamanız olağandır. Uyku sırasında beynin günün artıklarından temizlendiğini, öğrenme ve hafızanın güçlendiğini belirten nöroloji uzmanları, uykunun beyin için pasif değil, aktif bir dönem olduğunu vurguluyor. 7 saatlik uyku uyuyanlarda ölüm riskinin en düşük olduğunu gösteren çalışmalar, 4 saatten az veya 10 saatten fazla uyuyanların ölüm ve Alzheimer gibi zihinsel hastalıklara yakalanma risklerinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Sadece uykusuzluk bile zihinsel hastalıklarda %27 artışa neden olabiliyor.
Alzheimer ve Uyku Bozuklukları Arasındaki İlişki
Alzheimer hastalığı açısından kesin risk oluşturan faktörler; yaş, kadın cinsiyeti, aile hikayesi ve genetik özelliklerdir. Ancak önlenebilir faktörlere dikkat edilmesi, hastalık riskini %40 oranında azaltabilir. Uykuya dalma güçlüğü çekenler, kalitesiz uyku uyuyanlar, gündüz aşırı uyku hali olanlar ve uyku-apne sendromu bulunan kişilerde, Alzheimer hastalarının beyinlerinde biriken Amiloid beta proteininin arttığını gösteren pek çok çalışma mevcuttur. 50’li yaşlardan itibaren uyku süresindeki azalmanın, ileri yaşlarda Alzheimer ihtimalini arttırdığı gösterilmiştir. Alzheimer hastalığının ilerlemesiyle birlikte uyku bozukluklarının da artması, hastalığın yönetiminde uykunun önemini gözler önüne seriyor.
Sağlıklı Uyku İçin Öneriler
Düzenli Uyku Rutini: Sağlıklı uyku sağlıklı beyin için gerekli olduğuna göre, her akşam uyku öncesi belli bir rutin uygulanmalıdır. Aynı saatte yemek yemek, duş almak, diş fırçalamak ve yatağa girmek, uyku kalitesini artırabilir.
Alkol ve Kafein Tüketiminden Kaçınma: Akşam saatlerinde alkol ve kafein kullanımından kaçınılmalı, saat 15.00'ten sonra kafein alınmamalıdır.
Gündüz Uykusundan Kaçınma: Gündüz uykusu uyumamak, eğer gerekli ise kestirmek için öğleden önce uyunması gerekmektedir.
Uyaranlardan Uzak Durma: Gece TV ve tablet gibi uyaranlardan kaçınılmalıdır. Yatak odası sadece uyuma amacıyla kullanılmalı, oda ısısı uygun bir seviyede ayarlanmalıdır.
İlaç Kullanımı: Uykusuzluk yapabilecek ilaçlar daha erken saatlere çekilmeli ve uyku ilaçları kullanmadan önce mutlaka bir hekime danışılmalıdır. Uyku ilaçlarının kafa karışıklığını arttırabileceği ve düşme riskini yükseltebileceği unutulmamalıdır.
Bu önerilere dikkat edilmesi hem sağlıklı bireylerde hem de Alzheimer hastalarında uyku kalitesini artırarak yaşam kalitesini yükseltebilir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış