- Sağlıklı Türkiye
- Gündem
- 26-03-2024
- (0) Yorum
Hafta içinde dikkat çekici bir çalışmanın duyurusu yapıldı. 20.000'den fazla ABD'li yetişkin üzerinde gerçekleştirilen bir analiz, günde 8 saatten daha az bir süreyle yemek yemenin kardiyovasküler hastalıktan ölme olasılığını artırdığını öne sürdü. Bu araştırma, Amerikan Kalp Derneği'nin 2024 Epidemiyoloji ve Önleme, Yaşam Tarzı ve Kardiyometabolik Bilimsel Oturumları'nda sunulan bir ön araştırma kimliğine sahiptir. Bu oturumda, nüfusa dayalı sağlık ve sağlıklı yaşamla ilgili son bilimsel ve yaşam tarzı sonuçları sunulmaktadır.
Araştırmacılar, zaman kısıtlamalı beslenme diyetinin bir türü olan zaman kısıtlamalı yeme uygulamasını inceledi. Bu yaklaşım, günlük yemek yeme saatlerini belirli bir süreyle sınırlamayı içerir. Araştırmacılar, bu beslenme planını takip eden birçok kişinin 16:8 beslenme programını uyguladığını, bu programda tüm yiyeceklerini 8 saatlik bir aralıkta yediklerini ve geri kalan 16 saat boyunca oruç tuttuklarını belirtti.
Yapılan incelemelerde, günde 8 saatten daha az bir süreyle yemek yemenin kardiyovasküler ölüm riskini artırdığı görüldü. Ayrıca, kardiyovasküler hastalığı olan kişiler arasında, günde 8 saatten az olmamak kaydıyla 10 saatten az yemek yemenin kalp hastalığı veya felç nedeniyle ölüm riskinin yüzde 66 daha yüksek olduğu belirlendi.
Araştırmaya katılan kişilerin ortalama 8 yıl ve maksimum 17 yıl boyunca takip edildiği ve kardiyovasküler hastalık nedeniyle ölüm riskinin yüzde 91 daha yüksek olduğu bulundu. Ancak, zaman kısıtlamalı yemek yemenin herhangi bir nedene bağlı genel ölüm riskini azaltmadığı da belirtildi.
Kaynak: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000001146
https://professional.heart.org/en/meetings/epi-lifestyle
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış