- Bilgen Ülgen
- Sağlık Profesyonelleri
- 22-05-2024
- (0) Yorum
Diş eti büyümesi, ‘diş etinin normal halinden daha büyük, daha çıkıntılı, daha kanamalı olması durumu’ olarak nitelendirilir. Uzmanlar, bu durumu ilaca bağlı ya da iltihabi temizlik eksikliğine bağlı olabileceğini belirtiyor. Üsküdar Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş eti büyümesinin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Diş Eti Büyümesi ve Temizlik Eksikliği
Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş eti büyümesini, “diş etinin normal halinden daha büyük, daha çıkıntılı, daha kanamalı olması durumu” olarak tanımlıyor. Bu durum ilaca bağlı olabileceği gibi iltihabi temizlik eksikliklerinden de kaynaklanabilir. Burnunda problem olup ağız solunumu yapan hastalarda ön dişlerde diş eti büyümesi sıkça görülmektedir. Dokunun sürekli kuru kalması sebebiyle bu durum ortaya çıkar ve bazı insanlarda bölgesel diş eti büyümeleri oluşabilir.
İltihabi Büyümeler ve Kanama Riski
Bölgesel diş eti büyümeleri genellikle irritan faktörlerle ortaya çıkar. Dr. Güler, küçük bir diş taşının bile bölgesel diş eti büyümesine sebep olabileceğini vurguluyor. İltihabi büyümeler genellikle kanamaya meyillidir. İlaca bağlı büyümeler ise daha sert ve kanama riski düşük olur. Diş eti büyümeleri temizliği zorlaştıran ve ağız hijyenini olumsuz etkileyen durumlar yaratır.
Diş Eti Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti büyümesinin tedavisinde ilk adım, etkili ağız bakımının sağlanması ve diş taşlarının temizlenmesidir. Hastalara gerekli ağız bakım önerileri verilir ve bu sayede diş eti büyümeleri önemli ölçüde azalır. Diş eti tamamen toparlanıp kanamaz hale geldiğinde, gerekirse estetik operasyonlarla diş etindeki fazlalıklar alınır. İlaca bağlı büyümelerde ise, kullanılan ilacın değiştirilmesi gerekebilir. İlacın kesilmesinden sonra, 2-4 haftalık süre boyunca büyümeler durabilir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış