- Bilgen Ülgen
- Gündem
- 10-09-2024
- (0) Yorum
Doğru eleştirinin kişiye sunulmuş bir armağan olduğunu belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, takım çalışmasının önemine vurgu yaptı. Tarhan, “21. yüzyıl becerilerinden biri olan takım çalışması, sosyal ve duygusal becerileri de gerektiriyor. Artık bireysel deha yerine grup dehası önem kazanıyor. Başarı, iş birliği ve takım çalışmasıyla elde ediliyor. Bu da insanların iş birliği becerilerini geliştirmesiyle mümkün oluyor.” dedi.
Pozitif Düşünceyi Güçlendirmenin Önemi
Doğada zıtların dengesi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, “Karanlık nedir? Aslında aydınlığın olmaması demek. Entropi yasası bu… Bu entropi yasasına uygun davranmak. Burada önemli bir beceri ortaya çıkıyor: Negatifle savaşmak yerine pozitifi güçlendirmek. Devamlı olumluyu artırdıkça olumsuz kendiliğinden azalır.” ifadelerini kullandı.
21. Yüzyıl Becerilerinde Sosyal ve Duygusal Yetenekler Öne Çıkıyor
Prof. Dr. Tarhan, 21. yüzyılın becerilerinin özellikle yeni öğrenme ve yenilik becerileri olarak tanımlanabileceğini ifade etti. Tarhan, “21. yüzyılda öğrenme modeli değişti ve yenilikler hızla gelişti. Bu öğrenme modelinin değişmesi ve hızlı dönüşüme uyum sağlamak için geliştirilen beceriler, hem akademik hem de teknik becerilerin ötesine geçiyor. Artık sosyal ve duygusal beceriler de ön plana çıkıyor. Dijital dönüşümün hızlandığı bir dünyada, dijital teknolojiler akademik ve teknik görevleri büyük ölçüde üstlenmeye başladı. Ancak dijital teknolojiler, sosyal ve duygusal alandaki yenilikleri gerçekleştiremediği için bu alanlarda becerilerini geliştirenler 21. yüzyılın gerekliliklerini yakalamış ve fark yaratmış olacaklar.” şeklinde konuştu.
Eğitimde Yeni Yaklaşımlar ve Eleştirel Düşünmenin Rolü
Prof. Dr. Tarhan, eğitimde öğrenci odaklılığın yanlış anlaşıldığını ve "öğrenciyi şımartmak" olarak yorumlandığını ifade ederek, öğrenci odaklı eğitimin öğrencinin ihtiyaçlarına, ilgi alanlarına ve bireysel öğrenme hızına göre düzenlenmiş bir eğitim yaklaşımı olduğunu belirtti. Ayrıca, “21. yüzyılın en önemli becerilerinden biri de eleştirel düşünme. Geleneksel eğitim sistemleri, 'sorma, düşünme, itaat et' yaklaşımını benimserken, modern eğitim sistemleri çocukların 'sor, düşün, ikna ol ve inanıyorsan itaat et' şeklinde ilerlemelerini teşvik ediyor.” diye ekledi.
Teknoloji ve 21. Yüzyıl Becerileri
Teknolojinin hızla değiştiği bu çağda, dijital okuryazarlığın önemini vurgulayan Tarhan, “Dijital okuryazarlık bu becerilerin temelini oluşturuyor; bu sayede bireyler hızlı değişimlere ayak uydurabiliyor, yeni gelişmeleri takip edebiliyor ve uyum sağlayabiliyorlar. Bu bağlamda, 21. yüzyıl becerileri sahibi bireyler yeniliğin yöneticisi olarak öne çıkıyorlar.” dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış