- Bilgen Ülgen
- Gündem
- 03-10-2024
- (0) Yorum
Gözde ışık parlamaları, migren atakları öncesinde görülebildiği gibi retina yırtığı gibi ciddi göz problemlerinin de işareti olabilir. Retina, gözün en iç kısmında yer alan ve ışığın algılanmasını sağlayan sinir tabakasıdır. Bazı durumlarda bu tabakada yırtıklar oluşabilir. Yırtık olduğunda, retinanın altına sıvı geçişi ile retina tabakası ayrılabilir ve görme kayıpları yaşanabilir. Doç. Dr. Nurullah Bulut, retina yırtıkları hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Göze İnen Perde veya Işık Parlamalarına Dikkat!
Retina yırtığı ve ayrılması olan kişilerde ortaya çıkan şikayetler; göze perde inmesi, ani ve kısa süreli ışık parlamaları ve göz önünde uçuşan cisimcikler şeklinde olabilir. Bazı hastalar, retina ayrıldığında göz açıkken ayrılan bölgeyi siyah, göz kapalıyken aynı bölgeyi parlak beyaz olarak tarif etmektedir. Ancak her ışık parlaması ve uçuşma şikayetinde retina yırtığı veya ayrılması görülmeyebilir. Göz içini dolduran vitreus adı verilen jöle kıvamındaki sıvının hareketi de ışık parlamalarına ve uçuşmalara neden olabilir.
Retina Yırtığının Erken Teşhisi Kalıcı Görme Kaybını Önleyebilir
Retina yırtığı ve ayrılması olan hastalar, göz bebeği büyütüldükten sonra yapılan biomikroskop muayenesi ile teşhis edilebilir. Bazı durumlarda, göz içi kanama eşlik ettiğinde göz ultrasonu kullanılarak tanı kesinleştirilebilir. Retina yırtığının ve ayrılmasının zamanında teşhis edilmesi, kalıcı görme kayıplarının önlenmesinde kritik rol oynar.
Retina Hasarına Göre Tedavi Yöntemleri
Retina yırtığının yeri, büyüklüğü ve retina ayrılmasının eşlik edip etmemesi tedavi stratejisini belirler. Yalnızca yırtık varsa, lazer tedavisi ile yırtık bölge yapıştırılabilir. Retina ayrılması da mevcutsa ve yırtık üst kısımlarda bulunuyorsa, göz içine gaz enjeksiyonu ve lazer ile tedavi uygulanabilir. Ayrıca, hastanın yaşına göre tedavi yöntemi değişiklik gösterebilir. Çocuklar ve gençlerde göz etrafına silikon bant yerleştirilmesi iyi sonuçlar verebilir. Yırtık uzun süre tedavi edilmezse, retina yüzeyinde zar oluşabilir ve bu da tamamen ayrışmaya yol açabilir. Bu tür durumlarda cerrahi müdahale kaçınılmaz hale gelir.
Vitrektomi Ameliyatı ile Görüş Sağlığına Kavuşmak Mümkün
Retina dekolmanı ameliyatlarında altın standart olarak kabul edilen vitrektomi ameliyatı, retina tedavisinde önemli bir yer tutar. Vitrektomi ameliyatı ile göz içindeki yapışkan vitreus sıvısı alınarak yerine uygun sıvı yerleştirilir ve retina tekrar yapıştırılır. Ameliyat sonrası yırtık bölgesine baskı uygulamak amacıyla kimyasal gaz veya silikon kullanılır. Kullanılan gaz türüne göre gaz, 1-2 ay içinde gözden çekilirken, silikon ayrı bir ameliyatla boşaltılır. Teknolojik gelişmeler sayesinde bu ameliyatlar günümüzde son derece başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
Vitrektomi ameliyatının teşhisten hemen sonra yapılması, başarı şansını %95 oranında artırır. Gözünde uçuşmalar, ışık çakmaları olanlar ve 5-6 numaradan fazla miyopu olan kişiler mutlaka detaylı bir göz muayenesi yaptırmalıdır. Eğer kurum yağması görüntüsü veya gölgeli görme varsa retina yırtılması başlamış olabilir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış