- Bilgen Ülgen
- Gündem
- 15-08-2024
- (0) Yorum
Son yıllarda giderek daha fazla konuşulmaya başlanan yapay zekâ, pek çok alanda olduğu gibi kanser tedavisinde de önemli bir yere sahip. Özellikle kanserde erken tanı ve tedavi süreçleri için kullanılan bilgisayarlı tomografi yani PET/CT’de de yapay zekâ teknolojisinden faydalanıldığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Nükleer Tıp Bölümü Direktörü Doç. Dr. Kezban Berberoğlu, “Yeni yapay zekâ destekli cihazlarla artık hastanın tüm vücudu 7-8 dakika gibi kısa bir sürede taranabiliyor ve vücuttaki çok küçük boyuttaki tümörler bile yüksek kalitede görüntülenebiliyor. Üstelik bunu yaparken hasta çok daha düşük radyasyon dozuna maruz kalıyor” açıklamasında bulundu.
Önceki teknolojiyle 15 dakika süren tarama işleminin 7-8 dakikaya inmesinin hasta açısından önemli olurken yüksek kalite görüntülemelerin ise doktor için daha faydalı olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Nükleer Tıp Uzmanı ve Nükleer Tıp Bölümü Direktörü Doç. Dr. Kezban Berberoğlu, “Yeni cihaz, tümör şüphesi olan küçük lezyonları henüz daha çok küçük boyutlardayken görüntüleyebiliyor. Oysa mevcut PET/CT çekimlerinde 2 mm’nin altındaki lezyonlar görüntülenemiyor. Bu açıdan yeni PET/CT Omni Legend’ın, erken tanı için de büyük bir kazanım olduğunu söylemek mümkün” dedi.
Hasta daha kısa süre cihaz içerisinde kalıyor
Pek çok hastanın PET/CT’ye girmekten çekinip, karanlık bir ortamda hareketsiz kalmaktan strese girebildiğini hatırlatan Nükleer Tıp Bölümü Direktörü Doç. Dr. Kezban Berberoğlu, “PET/CT Omni Legend, hastaların bu fobisini de yenmelerine yardımcı oluyor. Taramayı hastalar için olabildiğince rahatlatıcı hale getirmek amacıyla LED ortam ışıklandırması da mevcut. Ayrıca hem stresi hafifletmeye hem de gergin hastalar için hareketi azaltmaya yardımcı olmak için tünelin üst bölümü desenli bir tasarıma sahip” şeklinde konuştu.
Hastanın nefes alışverişi cihaz tarafından öğreniliyor
PET/CT Omni Legend cihazının özellikle yapay zekâ teknolojisiyle hem makine öğrenmesi hem de hastanın nefes alışverişini takip eden özelliklere sahip olduğunu paylaşan Doç. Dr. Kezban Berberoğlu, “Öğrenme özelliğiyle cihaz, yaptığı her çekimde bilgi depolayarak sürekli öğreniyor ve lezyon yakalama kabiliyetini geliştiriyor. Hastanın nefesini takip etme özelliği ise, akciğerlerin hareketini takip ederek içeride bulunan tümörlerin yerlerini doğru bir şekilde göstermeyi sağlıyor. Sadece akciğer kanseri hastalarında değil, diyafram altı bölgede saklanabilen, eski teknolojiyle fark edilecek boyuta ulaşmamış tümörlerin tespiti için de kullanılıyor” diye konuştu.
Çocuk hastalarda güvenle kullanılıyor
Özellikle çocuk hastalarda hem PET hem de CT’de hastaya verilecek enjeksiyon dozlarının mümkün olduğunca en aza indirilmesinin önemli bir hedef olduğunu dile getiren Doç. Dr. Kezban Berberoğlu, “Dijital PET sistemiyle çocuk hastalarda çok daha önemli olan düşük doz maruziyeti de desteklenmiş oluyor” dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış