- Bilgen Ülgen
- Gündem
- 12-07-2024
- (0) Yorum
Panik Atak Nedir?
Panik atak, aniden ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan, kişide yoğun kaygı, korku ve panik hissi yaratan bir ruhsal bozukluktur. Atağın kendisi kadar tekrar ortaya çıkmasıyla ilgili yaşanan korku hissi de şiddetli bir kaygı yaratır. Ataklar genellikle aniden başlar, şiddetlenir ve çoğunlukla 10-30 dakika sürer. Nadiren daha uzun sürdüğü de görülebilir. Panik atağı belirtileri arasında şunlar bulunur:
- Çarpıntı, kalbin kuvvetli ya da hızlı vurması
- Göğüs ağrısı, göğüste sıkışma hissi
- Nefes darlığı ya da boğulma hissi
- Baş dönmesi, sersemlik, baygınlık hissi
- Uyuşma ya da karıncalanma
- Üşüme, ürperme ya da ateş basması
- Bulantı, karın ağrısı
- Titreme, sarsılma hissi
- Kendisinin veya etrafının değişiyor algısı, tuhaf hissetme
- Kontrolünü kaybetme veya çıldırma korkusu
- Ölüm korkusu
Bir panik atağında bu belirtilerden en az dört tanesi bulunur. Daha azı bulunuyorsa, kısıtlı semptomlu panik atağı olarak adlandırılır.
Panik Bozukluk ve Nedenleri
Panik Bozukluk Nedir?
Panik bozukluk, tekrarlayıcı beklenmedik panik atakları ve ataklar arasında başka panik ataklarının olacağına ilişkin sürekli bir kaygı duyma ile karakterizedir. Ayrıca, panik ataklarının “kalp krizi geçirip ölme”, “kontrolünü yitirip çıldırma” ya da “felç geçirme” gibi kötü sonuçlara yol açabileceği inancıyla sürekli üzüntü duyma ve ataklara karşı önlem olarak bazı davranış değişiklikleri (işe gitmeme, spor yapmama, bazı yiyecek ya da içecekleri tüketmeme gibi) görülür.
Panik atağı esnasında kişi kalp krizi geçirdiğini ya da felç geçirdiğini sanarak ölüm korkusu veya felç olma korkusu yaşar. Beklenmedik bir şekilde gelen bu ataklar, kişiyi dehşet içinde bırakır. Hastalar genellikle büyük bir korku ve panikle en yakın acil servise başvururlar. Ancak yapılan tetkikler sonucunda bedensel bir hastalık saptanmaz ve hasta evine gönderilir. Çoğu zaman acil servislerde sakinleştirici iğne yapılarak durumun stresten kaynaklandığı belirtilir. Hasta o anda kısmen rahatlar fakat sonrasında ataklar tekrarlamaya başlar.
Panik Bozukluğu Neden Oluşur?
Panik bozukluğunun neden oluştuğuna ilişkin iki bilimsel açıklama vardır:
- Beynimizde nöron adı verilen sinir hücrelerinden salgılanan, heyecan ve duygusal yaşantılarımızı düzenleyen bazı beyin hormonlarının anormal çalışması sonucu oluşur.
- Günlük yaşantımızda yaptığımız bazı davranışlarımızın sonucunda ortaya çıkan ve tamamen “doğal ve zararsız” olan çarpıntı, terleme, nefes sıkışıklığı ya da baş dönmesi gibi bedensel belirtilerin, hasta tarafından kötü bir hastalığın belirtileri olarak değerlendirilmesi ile oluşur.
Panik Bozukluğun Tedavisi
Tedavi Yöntemleri
Panik bozukluğu, tedavisi mümkün bir hastalıktır. Psikiyatrlar bu hastalığı çok iyi tanırlar ve etkinliği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış iki türlü tedavisi vardır: ilaç tedavisi ve psikoterapi.
- İlaç Tedavisi: Beyin sinir hücrelerindeki bozuk olan hormon faaliyetlerini düzelterek panik ataklarını önleyen ilaçlar kullanılır. Doktorunuz bu ilaçlardan birisini seçerek az bir dozla başlamanızı önerecek ve düzenli kontroller ile dozu gerektiği kadar artıracaktır. İlaç tedavisi en az bir yıl sürdürüldükten sonra yavaş yavaş azaltılarak kesilecektir.
- Psikoterapi: Pek çok psikoterapi tekniği panik bozukluk tedavisinde etkin sonuçlar verir. En çok uygulananlar bilişsel davranışçı terapi ve EMDR terapisidir. En etkili sonuçlar bu iki çeşit tedavinin birlikte uygulanması ile alınmaktadır.
Panik bozukluk tedavi edilmediğinde kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Bu nedenle, belirtiler hissedildiğinde bir uzmana başvurmak önemlidir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış