- Sağlıklı Türkiye
- Gündem
- 20-05-2024
- (0) Yorum
Siroz Nedir?
Siroz, sağlıklı karaciğer dokusunun skar dokusuyla yer değiştirdiği ve karaciğerin kalıcı olarak hasar gördüğü ileri evre bir karaciğer hastalığıdır. Skar dokusu, yaralanma veya uzun süreli hastalık nedeniyle oluşur. Bu durumda karaciğer çalışmaya devam edebilir ancak skar dokusu karaciğerin düzgün çalışmasını engeller ve sağlıklı karaciğer dokusunun yaptığı metabolizma, kan pıhtılaşma faktörleri üretimi, protein üretimi ve toksinlerin filtrelenmesi gibi görevleri yerine getiremez.
Siroz Belirtileri Nelerdir?
Siroz, karaciğerde görülen tehlikeli bir hastalıktır ve iki evreden oluşur: kompanse ve dekompanse siroz. Karaciğerin yapısı bozuldukça, giderek artan nedbe dokusu gelişir. Hastalık ilerledikçe, fonksiyonel karaciğer hücreleri azalır, karaciğer sertleşir ve kana karşı direnç artar. Erken dönemde iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, halsizlik ve çabuk yorulma gibi belirtiler görülürken, ileri evrelerde vücutta su birikimi, bacaklarda ödem, karında şişlik, kas erimesi, ciltte çabuk morarma, kanamaya eğilim, aşırı kaşıntı, sarılık ve geçici şuur değişikliği gibi belirtiler ortaya çıkar.
Siroz Neden Olur?
Siroz genellikle alkol ve hepatit virüslerinin bir sonucudur. Karaciğer, alınan tüm gıdaları vücut için faydalı ve gerekli ürünlere dönüştürür. Karaciğer fonksiyonları bozulunca, albümin gibi önemli proteinlerin sentezi etkilenir ve sıvılar damar yatağında tutulamaz. Bu durum bacaklarda ve karında ödem (şişme) olarak ortaya çıkar. Sirozun diğer nedenleri arasında doktor önerisi olmadan ilaç kullanmak, obezite, sağlıksız beslenme ve hepatit enfeksiyonları bulunur.
Siroz Teşhisi Nasıl Konulur?
Siroz, hasta tarafından genellikle geç dönemde fark edilir. Karında su toplaması, sarılık ve kas erimesi gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Doktor tarafından yapılan kan testleri, fiziki muayene, laboratuvar analizleri, ultrason ve diğer görüntüleme yöntemleri ile siroz teşhisi konulabilir. Bazı hastalarda karaciğer biyopsisi de gerekebilir.
Siroz Tedavisi Var Mı?
Sirozun tedavisi yoktur; karaciğer kalıcı hasar görmüştür. Sirozun tek tedavisi karaciğer naklidir. Karaciğer nakli, canlı vericiden alınan bir parça veya organ bağışı yapmış kişilerden alınan karaciğer ile yapılır. Nakil süreci, alıcı ve vericinin sağlığını korumak amacıyla detaylı tetkikler yapılmasını gerektirir. Nakil sonrası, hastalara bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar verilir ve yeni yaşam tarzına uyum sağlamaları sağlanır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış