- Bilgen Ülgen
- Gündem
- 27-06-2024
- (0) Yorum
Ülkemizde ve dünyada sıkça rastlanan mide kanseri, erkeklerde daha yaygın görülen bir hastalıktır. Mide kanseri, akciğer kanserinden sonra en sık rastlanan kanser türüdür. Risk faktörleri arasında kontrol edilebilir (örneğin, sigara kullanımı) ve kontrol edilemez (örneğin, genetik faktörler) etkenler bulunmaktadır. Özellikle 50 yaş üzeri bireylerde mide kanseri riski artmaktadır. Erken teşhis edilen mide kanseri, tamamen tedavi edilebilir.
Mide Kanseri Belirtileri
Mide kanseri belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Erken evre mide kanserlerinde mide ülseri belirtilerine benzer şikayetler görülebilir. Bu belirtiler arasında:
- Öğünler sırasında erken doyma
- Yutma problemleri
- Öğün sonrası aşırı şişkinlik
- Sürekli geğirme isteği
- Mide yanması
- Geçmeyen hazımsızlık
- Mide ağrısı
- Göğüs kemiği üzerinde ağrı
- Kanlı kusma
Bu belirtiler daha basit sorunlarla karıştırılabilir, ancak riskli bireylerde özellikle yutma ve yutkunma problemleri varsa ileri tetkikler gereklidir. İleri evre mide kanserinde kansızlık, midede sıvı birikimi, koyu renkli dışkı, halsizlik, iştah kaybı ve istemsiz kilo verme gibi belirtiler de görülebilir.
Mide Kanseri Riski Kimlerde Daha Yüksek?
- 50 yaş üstü bireyler
- Bazı ırklar
- Sigara kullananlar (mide-yemek borusu birleşiminde kanser riski artar)
- Füme, tütsülenmiş gıdalar, tuzlanmış balık, et ve salamura sebzeler tüketenler
- B12 vitamini eksikliği olan pernisiyöz anemili kişiler
- Mide operasyonu geçirenler
- A kan grubuna sahip kişiler
- BRCA1 veya BRCA2 gen mutasyonları taşıyanlar
- Polipleri olan hastalar
- Geçirilmiş EBV enfeksiyonu öyküsü olanlar
- Kömür, metal ve kauçuk endüstrilerinde çalışanlar
- Kronik atrofik gastriti olanlar
Tedavi ve Laparoskopik Cerrahi
Mide kanserinde erken teşhis oldukça önemlidir. Teşhis ve evre belirleme yapıldıktan sonra, kanser evresine göre multidisipliner tümör konseylerinde tedavi planlanır. Erken teşhis edilen hastalarda cerrahi tedavi önceliklidir, ileri evrelerde ise kemoterapi öncelikli olup, daha sonra cerrahi operasyon tercih edilebilir. Laparoskopik ameliyatlar, vücuda küçük delikler açılarak yapılan ve daha az ağrılı, hızlı iyileşme sağlayan bir yöntemdir. Bu nedenle laparoskopik ameliyatlar tercih edilmektedir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış