Esentepe Mah. Büyükdere Cad. No:102 Kat:16 Maya Akar Şişli / İstanbul - Türkiye

+90 212 274 74 66

Fiziksel Aktivite Etki Araştırması

IPAQ nedir?

2010 yılında küresel düzeyde 18 yaş ve üstü yetişkinlerin yaklaşık %23’ü (erkeklerin %20’si, kadınların %27’si) yeterli düzeyde aktif değildir. Yüksek gelirli ülkelerde erkeklerin % 26’sı, kadınların %35’i ve düşük gelirli ülkelerdeki erkeklerin %12’si ve kadınların %24’ü yetersiz fiziksel aktiviteye sahiptir. Düşük veya azalan fiziksel aktivite düzeyi genellikle yüksek ya da yükselen gayrisafi milli hasıla ile bağlantılıdır. Fiziksel aktivitedeki düşüş kısmen boş zamanlardaki hareketsizlik ve iş ve evdeki sedanter davranışlardan kaynaklanmaktadır. Aynı şekilde ulaşımda pasif modların kullanımındaki artış da yetersiz fiziksel aktiviteye katkıda bulunmaktadır.

Bir halk sağlığı problemi olan sedanter yaşamın getirdiği yük tüm dünyaca algılanmış fakat bu durumun prevelansı ve etkisi, sistematik bir şekilde ölçümlenmeye başlamamıştır.

IPAQ (Uluslararası Fiziksel Akitivite Anketi), geniş gruplarda ve büyük popülasyonlarda fiziksel aktivite ölçümlenmesi için en etkin yöntem olarak görülmektedir. Küresel bir talep olan fiziksel aktivite ölçümlenmesini ulusal ve uluslararasında standartlaştırabilmek ve kanıta dayalı politika üretilebilmesini sağlamak amacıyla bu anket hazırlanmıştır.

15-69 yaş arası bireylerin, günlük hayatlarının bir parçası olarak yaptıkları fiziksel aktivite tiplerine göre değerlendirme yapmak için geliştirilmiş ve test edilmiştir. Kısa ve uzun versiyonu bulunmaktadır.

Kısa versiyonunda, yürüme, orta şiddetli ve şiddetli fiziksel aktivitelerde harcanan zamanı sorgulayarak kişinin aktiflik durumunu ölçümlemektedir.

IPAQ Sonuçları:

Aktif: Günün en az 1,5 - 2 saatinde aktif (yürüme vb. aktiviteler) olan kişiler bu gruptadır.

Orta seviye aktif: 5 gün ortalama 30 dk yürüyüş veya benzer aktivite yapan kişiler bu gruba girmektedir.

İnaktif: Diğer 2 gruba girmeyen herkes inaktif olarak değerlendirilir.

IPAQ ile Fiziksel Aktivite Etki Araştırması

IPAQ ile Fiziksel Aktivite Etki Araştırması, Sağlıklı Hayatı Teşvik ve Sağlık Politikaları Derneği’nin Türkiye lisansörü olduğu Egzersiz İlaçtır Türkiye kapsamında pilot bölge olarak seçilen İstanbul’da, Egzersiz İlaçtır Türkiye ve Fiziksel Aktivite Liderlik Programlarının etkisini ölçmek amacıyla İstanbul İl Halk Sağlığı Müdürlüğü iş birliği ile hayata geçirilmiştir.

Şubat 2016 itibari ile, İstanbul’da seçilen, 4 gruba ayrılmış, 40 farklı Aile Sağlığı Merkezi’ne (ASM) yerleştirilen Feedbox kiosk cihazlarında IPAQ uygulanmaya başlanmıştır. Gruplar; aile sağlık merkezlerinde görevlendirilmiş aile hekimlerinin derneğimiz tarafından yürütülen Fiziksel Aktivite Liderlik Programına katılmış olmaları, saha temsilcilerimiz tarafından ziyaret edilmiş ve Egzersiz İlaçtır Türkiye hakkında bilgilendirilmiş olmaları, her iki programa katılım göstermiş ya da her iki programa da katılım göstermemiş olmalarına göre belirlenmiştir.

IPAQ İle Çok Merkezli Etki Araştırması sunumuna buradan ulaşabilirsiniz.
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Dünya Sağlık Örgütü 2015-Fiziksel Aktivite, https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/fiziksel-aktivite (Erişim Taihi:13 Ocak 2016)

International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), https://www.researchgate.net/profile/Malgorzata-Wasilewska/post/How_to_measurement_physical_activity... (Erişim Tarihi: 12 Nisan 2014)