Bulaşıcı olmayan hastalıklar, dünya genelinde ölümlerin 3/4'ünden ve sağlık harcamalarının %70’ inden sorumludur . Bulaşıcı olmayan hastalıklar ile mücadelenin en etkili yolu risk faktörlerini en aza indirmektir.
Zarar azaltımı yaklaşımı, beslenmeden fiziksel inaktiviteye, kas ve iskelet sistemi hastalıklarının risk faktörlerine, sigara, alkol kullanımına, madde bağımlılığı ile mücadele ve hatta bulaşıcı hastalıklarla mücadele de en etkili yöntemlerden birisi olduğu kadar en doğal insan hakkıdır (2022).
Sağlıklı Hayatı Teşvik ve Sağlık Politikaları Derneği, son 10 yıldır bulaşıcı olmayan kronik hastalıklarla mücadele için etkin olan birçok projeyi başarı ile yürütmüştür. Bu projelerde, başta kamu kurumları ve üniversiteler olmak üzere sivil toplum kuruluşları, medya kuruluşları, halk sağlığına duyarlı endüstriler ve yerel yönetimlerle çalışarak halk sağlığına katkıda bulunmayı hedeflemiştir.
Sağlıklı Hayatı Teşvik ve Sağlık Politikaları Derneği, bu mücadelelerin artarak devam etmesi ve bununla birlikte yapısal ve sürdürülebilir hale gelerek sağlık politikalarına katkıda bulunması ve nihayetinde sağlığı teşvik amacıyla “Zarar Azaltımı Akademisi”ni kurmuştur.
Zarar Azaltımı Akademisi, uluslararası kabul görmüş yaklaşımları temel alarak, bulaşıcı olmayan hastalıkların risk faktörlerinin en aza indirgenmesi için mümkünse zararlıları tamamen ortadan kaldırmayı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ise zararın daha az olduğu eylemleri ve alternatifleri desteklemeyi amaçlar.
Zarar Azaltımı Akademisi’nin öncelik verdiği çalışma alanları;
• İş güvenliği ve işyeri sağlığına yönelik özellikle bakkallar, kasiyerler, motor kuryeler gibi meslek grupları için kas ve iskelet sistemi hastalıkları ile mücadelede zarar azaltımı önerileri geliştirmek
• İklim değişikliği, temiz suya ulaşım ve hava kirliliği gibi çevresel risk faktörlerine toksikolojik yaklaşımlar ile zarar azaltımı önerileri geliştirmek
• Tütünde zarar azaltımı ile ilgili küresel olarak kabul görmüş yaklaşımlar doğrultusunda, gelecekte değişmesi öngörülmeyen yaklaşık bir milyar sigara kullanıcısının, halk sağlığı politikalarını anlamasını ve davranışlarını değiştirmesini beklemek yerine, sigara kullanıcılarına ilişkin derinlemesine bir anlayış geliştirerek, zarar azaltımı fırsatlarını ve alternatiflerini değerlendirmek ve sadece gerektiği durumlarda teşvik etmek
• Madde bağımlılığı ve bulaşıcı hastalıklar arasında oluşan yaygınlaşma sinerjisini önlemeye yönelik zarar azaltımı politikaları geliştirmek, olarak belirlenmiştir.