Ankara Harekete Liderlik Edecek!
Derneğimizin desteğiyle 10 Mart 2016 Perşembe günü Ankara MEB Şura Salonu'ndaki etkinliğe, aile hekimi ve beden eğitimi öğretmenleri başta olmak üzere yaklaşık 1000 kişi katıldı. Program kapsamında karne eğitimi alan katılımcılara eğitim sertifikaları verildi.
Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010 yılı rakamlarına göre, 12 yaş üstü bireylerin yüzde 72'si hareketsiz, yüzde 10'u ise yetersiz düzeyde fiziksel aktivite yapıyor. Aynı çalışmada 6-11 yaş grubu çocukların düzenli egzersiz yapmadıkları saptandı. Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması'na göre ise her dört çocuktan üçü hiç spor yapmıyor. Dünya Sağlık Örgütü ve uzmanlar, çocukların her gün en az 60 dakika fiziksel aktivite yapmasını öneriyor.
Milli Eğitim Bakanlığı Şura salonunda gerçekleşen eğitim toplantısına Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ve Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı’nın açılış konuşma videoları ile Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurhan İnce’nin katılımıyla gerçekleşti.
Derneğimizin desteğiyle 10 Mart 2016 Perşembe günü Ankara MEB Şura Salonu’ndaki etkinliğe, aile hekimi ve beden eğitimi öğretmenleri başta olmak üzere yaklaşık 1000 kişi katıldı. Program kapsamında karne eğitimi alan katılımcılara eğitim sertifikaları verildi.
Beden eğitimi öğretmenleri ve aile hekimlerinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte kullanılan 3 metre çapındaki dev top katılımcıların büyük ilgisini çekti.
Ayrıca proje kapsamında Ankara’da ‘Beslenme Dostu Okul’ olmaya hak kazanan 35 okula sertifikaları verildi. Son katılan okullarla birlikte Ankara’da ‘Beslenme Dostu okul’ sayısı 185’e, Türkiye genelinde ise 2303’e yükseldi.
Fiziksel Aktivite Uygunluk Karnesi Eğitimi ve Fiziksel Aktivite Reçetesi Liderlik Programları çerçevesinde 12 farklı şehirde düzenlenecek organizasyonlarda 11.185 Beden Eğitimi öğretmeni ve 2.500’ün üzerinde aile hekimine eğitim verilecek. Eğitimler sonrasında, Beden Eğitim Öğretmenleri ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencileriiçin fiziksel aktivite karnesi dolduracak ve Aile Hekimleri fiziksel aktivite için reçete yazacak.
Sağlık Bakanlığı tarafından 2011’de yapılan “Kronik Hastalıklar Risk Faktörleri Araştırması”na göre, Türkiye genelinde kadınların %87’si, erkeklerin ise %77’si yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmıyor. Bu oranlar hareketsiz yaşam tarzının ülkemiz için ciddi bir tehlike olduğunu ortaya koyuyor. Hareketsizliğin önlenmesi ve fiziksel aktivitenin bir yaşam kültürü haline gelmesinde öğretmenler ve aile hekimleri vasıtasıyla fiziksel aktivite farkındalığının artırılması planlanıyor.
Uygulamada mekik, şınav, esneklik ölçümü, vücut ağırlığı ve boy uzunluğu gibi parametreler değerlendirilecek.Fiziksel aktivite değerleri, ana karnedeki beden eğitimi ders notlarını etkilemeyecek. Veliler ve öğrenciler, fiziksel uygunluk karnesine ait notları diğer tüm derslerin görülebildiği e-okul sistemi üzerinden ulaşabilecek. Beden eğitimi ve spor dersi öğretmenlerine, Fiziksel Aktivite Uygunluk Karnesi Eğitimi programıyla öğrencilere fiziksel aktivite karne notunun nasıl verileceği, nelere dikkat edileceği konularında eğitimler verilecek. Aile hekimlerine yönelik olarakta gelen hastalarına önerecekleri fiziksel aktivite reçetelerinin kullanımına yönelik eğitimleri verilecektir.
Aile hekimlerine yönelik eğitim kitine buradan,
Beden eğitimi öğretmenlerine yönelik eğitim kitine ise buradan ulaşabilirsiniz.