Hareketin Liderleri Samsun'da Buluştu!
"Fiziksel Aktivite Uygunluk Karnesi Eğitimi ve Fiziksel Aktivite Reçetesi Liderlik Programı" eğitim toplantı serisinin sekizinci adımı Samsun'da gerçekleşti.
“Fiziksel Aktivite Uygunluk Karnesi Eğitimi ve Fiziksel Aktivite Reçetesi Liderlik Programı” eğitim toplantı serisinin sekizinci adımı Samsun’da gerçekleşti.
Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği ile Sağlıklı Hayatı Teşvik ve Sağlık Politikaları Derneği’nin yürüttüğü eğitim toplantısı, 20 ekim perşembe günü Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde; Samsun, Zonguldak, Karabük, Kastamonu, Sinop, Tokat, Çorum ve Amasya illerinden gelen aile hekimleri ile beden eğitimi öğretmenlerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Program kapsamında karne ve reçete eğitimi alan aile hekimi ve beden eğitimi öğretmenlerine katılım belgeleri verildi.
Toplantıya Samsun Vali Yardımcısı Ali Galip Saral, Samsun İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Hatice Öz, Samsun Halk Sağlığı Müdür Vekili Erdinç Özoğlu ve Sağlıklı Hayatı Teşvik ve Sağlık Politikaları Derneği Genel Sekreteri Yusuf Can Kayaoğlu katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Sağlıklı Hayatı Teşvik ve Sağlık Politikaları Derneği Genel Sekreteri Yusuf Can Kayaoğlu, “Ülkemizde ise Başbakanlık genelgesiyle 2010 yılında toplumla paylaşılan "Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat" programı; birçok bakanlığın, kamu kurum ve kuruluşlarının, Sivil Toplum Örgütlerinin ve üniversitelerin katkılarıyla hazırlanmıştır. Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı Sağlık Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülmektedir.
Bir ülkenin tartışmasız en büyük, en kıymetli zenginliği sağlıklı nüfusa sahip olmasıdır. İşte tamda bu sebeple artık bundan sonra bütün Beden Eğitimi Öğretmenlerimiz ve Aile Hekimlerimiz, sağlıklı Türkiye için, sağlıklı nesiller için değişimin öncüleri ve liderleridirler. Bu kapsamda; insanımıza yapılan yatırımlarla ülkemizde kıymetli bir değişime ve vizyona hep birlikte tanıklık etmekteyiz.” dedi
Samsun Halk Sağlığı Müdür Vekili Erdinç Özoğlu ise açılış konuşmasında ülkemizde düzenli fiziksel aktivite yetersizliği ve sonuçları üzerinde durdu.
Özoğlu, “Günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artıran önemli nedenlerden biri olmuştur. Ülkemizde fiziksel aktivite düzeyini saptamak için yapılan çalışmalarda; 12 yaş üstü bireylerin yüzde 71.9’unun hareketsiz olduğu, her dört çocuktan üçünün hiç spor yapmadığı, hafta sonunda çocukların yüzde 56.8’inin günlük aktiviteleri arasında bilgisayarda oyun oynamanın bir aktivite olarak yer aldığı görülmektedir.” dedi Özoğlu konuşmasının devamında fiziksel aktivite yetersizliği ile alakalı ülkemizde yapılan çalışmalara değindi.
Eğitim toplantılarının sekizincisi Samsun’da tamamlanan Fiziksel Aktivite Uygunluk Karnesi Eğitimi ve Fiziksel Aktivite Reçetesi Liderlik Programları çerçevesinde 4 farklı şehirde daha düzenlenecek ve toplamda 11.185 Beden Eğitimi öğretmeni ve 2.500’ün üzerinde aile hekimine eğitim verilecek. Eğitimler sonrasında, Beden Eğitim Öğretmenleri ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencileri için fiziksel aktivite karnesi dolduracak ve Aile Hekimleri fiziksel aktivite için reçete yazacak.
Aile hekimlerine yönelik eğitim kitine buradan,
Beden eğitimi öğretmenlerine yönelik eğitim kitine ise buradan ulaşabilirsiniz.