Esentepe Mah. Büyükdere Cad. No:102 Kat:16 Maya Akar Şişli / İstanbul - Türkiye

+90 212 274 74 66

AHUZEM Etkinlik Değerlendirme Raporu

AHUZEM (Aile Hekimliği Uzaktan Eğitim Merkezi) Nedir?

Ülkemizde Aile Hekimliği geçiş dönemi eğitimleri iki temel etaba ayrılmıştır. Bunlardan ilki 1. Aşama Uyum Eğitimleri, diğeri ise 2. Aşama Klinik Eğitimlerdir.

Birinci aşama eğitimleri Aile Hekimliği disiplini ile ilgili temel kavramları ve felsefesini içerirken, ikinci aşama eğitimleri aile hekimliği uygulamasına farklı alanlardan gelen hekimlerin benzer klinik bilgiye sahip olmalarını amaçlamaktadır.

AHUZEM eğitimleri bahsi geçen ikinci aşama eğitimlerini ifade etmektedir.


AHUZEM Etkinlik Değerlendirme Raporu

Aile hekimliği sistemine geçişin temel amacı bireylerin sağlıklı hayat programlarına erişiminin sağlanması, anne-bebek ölümlerinin azaltılması, bulaşıcı hastalıklarla ve kronik hastalıkların risk faktörleriyle mücadele etmeyi öncelemek, bireylerin kendi sağlık durumlarını kontrol edebilme yetilerini geliştirmek ve koruyucu hekimlik yaklaşımını sağlığın merkezine tamamen yerleştirmektir.  

Dünya Sağlık Örgütü, 2010 yılına kadar insanların aile ve topluma dayalı temel sağlık hizmetlerine daha iyi ulaşılabilmesini, Alma Ata kongresinde de alınan kararın devamı olarak 21. yüzyılda “Herkes için Sağlık” anlayışını hedefleri arasında saymaktadır. Bu hedefleri gerçekleştirmeyi amaçlayan Aile Hekimliği Sistemi, aileye dayalı temel sağlık hizmetlerini gerekli eğitim ve beceri ile donanmış sağlık ekipleriyle, entegre bir şekilde sunmayı öngörmektedir.

Aile hekimliği uygulaması ile birlikte, sağlık ocağı sisteminde bölge esaslı yürütülen birinci basamak sağlık hizmetleri nüfus esaslı olarak yürütülmeye başlanmıştır. Ülke genelinde aile hekimi başına kayıtlı nüfus ortalama 3.500’dür.

Türkiye’de sağlık insan kaynağı sayısında, hekim ve hemşire başta olmak üzere önemli eksiklikler söz konusudur. Bu eksikliklere rağmen, ülke genelinde aile hekimleri fedakar biçimde görevlerini sürdürmektedir. Hali hazırda aile hekimi görevi olarak görev yapan hekimlerin yalnızca yüzde 4,6’sı aile hekimliği uzmanıdır. Aile hekimlerinin büyük bir bölümü pratisyen hekimdir.

Aile hekimliği sistemine geçiş sürecinde aile hekimi olacak hekimler, “Aile Hekimliği I. Faz Eğitimi ” adı ile bir eğitimle aile hekimi olarak sertifikalandırılmıştır. Yüz yüze bölgesel olarak gerçekleşen bu eğitimlerde hekimlerimiz aile hekimliği ile ilgili pratik bilgilerini teorik olarak da güncellenmiştir.

Aile hekimlerimizin Sürekli Mesleki Gelişimlerini sağlamak için 23 Ekim 2012 tarihinde Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ile Yıldırım Beyazıt Üniversitesi arasında yapılan protokol kapsamında 3 Aralık 2012 tarihinden günümüze Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Sistemi AHUZEM aracılığı ile 16 Eğitim Modülü altında 167 konu başlığında uzaktan eğitim sistemi verilmiştir. Bu eğitimlerin hazırlanmasında 26 üniversiteden 85 akademisyen görev almıştır. AHUZEM aracılığı ile verilen eğitimlere toplam 22.241 Aile Hekimi (aile hekimlerimizin % 95,6’sı katılmıştır.) Bu eğitimler için oluşturulan soru havuzları ile eğitimlerden önce ön-test ve eğitimler tamamlandıktan sonra son-test uygulanmıştır.

Eğitim programına katılan aile hekimlerimizin, eğitimlerin genelinde ön-testlerde yüzde 69 olan başarı oranlarını, son-testlerde yüzde 85’e yükselmiştir. Bu rapor ile, eğitim modüllerinin altında yer alan eğitimlerdeki ön-test ve son-test sonuçları analiz edilerek, verilen eğitimlerin başarısı ölçümlenmiştir. Eğitimlere katılan hekimlerin puan durumları, eğitimlerin ülke genelinde ve iller bazında başarısı raporlanmıştır.

Aile Hekimliği Uzaktan Eğitim Merkezi (AHUZEM - 2014), yeni adı ile Aile Hekimleri Hizmet içi Eğitimleri hakkında bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.